Isnin, 12 Mei 2014

Makanan Sunnah

KELEBIHAN, KEISTIMEWAAN & KEBERKATAN 7 MAKANAN SUNNAH DALAM 1 SACHET

S.U.N.N.A.H merupakan formula 7 dalam 1, kombinasi ekstrak 7 makanan sunnah iaitu madu (honey), kurma (kurma), zamzam (zamzam water), habbatus sauda (black seed), delima (pomegranate), tiin (fig) dan zaitun (olive) yang digabungkan menjadi gel likat di dalam paket mudahguna. Setiap bahan yang terkandung dalam S.U.N.N.A.H memiliki kehebatannya tersendiri yang mampu menjadi penawar pelbagai penyakit bukan sahaja terbukti secara saintifik, malahan turut diperakui khasiatnya oleh baginda Rasulllah S.A.W melalui hadis-hadis dan ayat-ayat suci Al-Quran.

Amalan pengambilan gabungan ekstrak 7 makanan sunnah ini melalui S.U.N.N.A.H bukan sahaja mampu menjadi pemangkin kepada kesihatan terunggul, malahan membantu kita memperoleh keberkatan dengan mengamalkan makanan sunnah dalam kehidupan seharian, In Shaa Allah.

Air Zam Zam (Zamzam Water) terkenal dengan ciri-ciri penyembuhan kerana ia mengandungi kandungan Kalsium, Garam Magnesium dan juga fluorida semula jadi yang tinggi merangkumi tindakan yang memadam rembasan penyakit. Nabi S.A.W. berkata: "Air yang terbaik di muka bumi ialah air Zamzam, ia adalah sejenis makanan dan penyembuhan dari penyakit."


Madu (Honey) mengandungi kualiti nutrisi dan ubat-ubatan yang tinggi dengan anti-oksida, anti-jangkitan dan anti-bakteria yang telah digunakan untuk menyembuhkan penyakit usus, luka-luka kulit dan batuk. Sabda Nabi S.A.W., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk ke perutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan.


Delima (Pomegranate) adalah salah satu buah yang paling padat nutrien untuk kesihatan yang baik secara keseluruhan. Anti-oksida yang kuat sebatian fitonutrien di dalamnya bukan sahaja amat baik untuk jantung dan saluran darah, tetapi juga telah terbukti untuk menghalang pelbagai pelbagai sel-sel kanser. Dari Ibn 'Adiyy Al-Kaamil, Nabi SAW bersabda: "Tidak ada benih tunggal delima yang memasuki perut seseorang kecuali ia menerangi hatinya dan menangkis bisikan syaitan selama 40 hari."


Zaitun (Olive) adalah sumber vitamin, mineral dan asid amino yang terbaik. Polifenol semulajadi dalam Zaitun membantu untuk mengurangkan tekanan oksidatif dalam otak. Dari Abu Hurairah, Nabi S.A.W. bersabda, " Makanlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya, kerana ada penawar untuk tujuh puluh (70) penyakit di dalamnya, [dan] salah satu daripadanya adalah kusta."


Buah Tiin (Fig) mempunyai kandungan mineral keseluruhan tertinggi di kalangan semua buah-buahan. Ia kaya dengan serat, tembaga, mangan, kalsium, vitamin K dan sumber yang baik flavonoid dan polifenol termasuk asid Gallic, asid chorogenic, asid syringic dan rutin. Dari Sahih Al-Bukhari, Nabi S.A.W. bersabda: ”Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”


Kurma (Dates) sarat dengan serat yang tinggi, gula semulajadi, vitamin (A, B-Kompleks, dan lain-lain) , asid amino dan mineral (kalium, kalsium, magnesium, dan lain-lain) yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan dan prestasi puncak kedua-dua minda serta badan. Dari Ibnu Qayyim dalam Tib An Nabawi, Nabi S.A.W. berkata: "Kurma dapat menguatkan perut, hati, ingatan, untuk mengembangkan pembangunan badan, menyembuhkan penyakit dan bertindak sebagai makanan dan minuman."


Habbatus Sauda atau Jintan Hitam (Black Seed ) mengandungi pelbagai komposisi kimia yang terdiri daripada crytalline nigellone, 15 asid amino, alkaloid, saponin, protein, karbohidrat, yang mana ianya mineral penting yang membantu mengekalkan kesihatan pernafasan, perut dan kesihatan usus, buah pinggang dan fungsi hati, peredaran darah dan sistem imun sokongan, dan untuk kesihatan keseluruhan badan. Dari Abu Hurairah R.A., Nabi s.a.w. berkata, "Habatus Sauda adalah ubat bagi setiap penyakit kecuali Al Saam (kematian)."

Masa masakkan bubur buat anakanda Amaleen Qistina kurma, bauh tiin, minyak zaitun dan habatussauda menjadi bahan2 yang saya gunakan.

KEBAIKAN & KHASIAT MAKANAN SUNNAH

1.Membantu merawat penyakit buasir, gout, penyakit kusta, kista, fibroid, buah pinggang, masalah hati, masalah jantung, masalah peredaran darah dan banyak lagi.
2.Mempunyai pelbagai vitamin dan garam mineral baik yang diperlukan badan
3.Memberi tenaga tambahan dan menambah stamina badan
4.Meningkatkan daya imuniti semulajadi badan
5.Menyegarkan badan dan mengurangi rasa mengantuk
6.Menghilangkan letih dan lesu badan
7.Melancarkan pengaliran tekanan darah
8.Meningkatkan ketahanan badan dari penyakit sepertijantung dan kanser
9.Melegakan tekanan perasaan, sakit kepala dan migrain
10.Mengandungi anti oksida untuk mempertahankan badan daripada dirosakkan oleh radikal bebas
11.Membantu menguatkan ingatan
12.Membantu mengekalkan kesihatan pernafasan, perut, usus, buah pinggang, fungsi hati, peredaran darah dan sistem imun sokongan badan
13.Memberi tenaga sepanjang harian
14.Awet muda

15.Membantu merawat pelbagai lagi jenis penyakit.

Jom sama2 amalkan makanan sunnah..tak semua satu pun jadi la...wassalam..