Sabtu, 15 November 2014

Ikan Budu

Korang pernah dengar tak nama Ikan Budu/ikan Jeruk.Mesti ada yang fikir ikan cicah budu..betul tak??

Nape ikan budu atau ikan jeruk...sebab saya panggil ikan jeruk (orang nilam puri) dan en suami panggil ikan budu (orang tumpat). Ini la rupa ikan budu yang belum digoreng.


ikan budu/ikan jeruk sebelum goreng

Huii kalau goreng ikan ni memang bau dia satu rumah..sedap sangat...terliur lak rasanya.Resepi untuk goreng ikan ni senang jer:

1. Basuh ikan
2. Sediakan telur macam nak buat telur dadar ,tambah bawang dan cili (jangan letak garam-sebab ikan ni dah masin)
3. Masukkan ikan dalam telur dadar tadi(biarkan sekejap supaya masin dari ikan sampai ke telur).
4. Goreng.
5. Siap.


Ini rupa ikan budu yang telah digoreng bersama telur.


Hidangan ni boleh makan dengan nasi ataupun pulut. En suami lebih suka makan dengan pulut. Kalau kat rumah mak kat kampung biasa makan ikan ni masa musim tengkujuh sebab nak dapatkan ikan segar susah pada musim tengkujuh. Sesiapa yang tak pernah cuba mesti kena cuba makanan eksotik ni (eksotik ker).



Ini adalah contoh ikan budu makan dengan pulut (feveret En Suami).


Selamat mencuba kepada yang tak pernah makan ikan ni.

24 ulasan:

  1. Nampak sedapnya.. Belum pernah cuba.. Nak cari jgak pasni. Hehe.

    Tips & Info Checklist: Apa yang perlu ada dalam 'Beg Hospital'?

    BalasPadam
  2. kalau tak silap ni makanan orang kelantan sbb mak mertua pernah buat..rasa yer best di makan time musim tengkujuh...hihihi..betul tak??

    Bahayakah Plasenta Privia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yer rasanya Nor sebab kat tempat lain macam takde jumpa lagi...

      Siapa Perlukan Omega Guard?

      Padam
    2. tempat lain pon ada juga..cuma namanya mungkin berbeza..di negeri pantai timur semenanjung, memang biasa dengan hidangan ni..terutama kawasan pantai..petua untuk hasilkan ikan jeruk yang betul2 berkualiti..sebelom bubuh garam..biarkan ikan seketika..bila isinya dah lembik..barulah campur dengan garam..jangan guna ikan segar..nanti isinya keras..

      Padam
  3. Mertua saya selalu buat..makan ngan nasi panas memang terangkat...

    bolehkah kurus dengan minyak ikan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jarang2 sekali dapat makan memeng nikmat rasanya..

      Padam
  4. Gmbar ikan tu mcam ikan pekasam pulak..ke sy salah nmpak? Sebab ikan pekasam pun buat 1 rumah berbau..
    1st time sy dgar..org kelate byk makanan yg unik

    SELAMAT HARI DIABETES SEDUNIA 2014

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau pekasam kat Ipoh dia tambah beras...yang kelantan biasanya ikan pekasam tambah nasi masa perap...yang ni lain sikit...nanti jumpa leh cuba..


      Manfaat Omega 3

      Padam
  5. Sedapnyee...law ada lauk ni jer pon dh ckup..bertambah2 mkn nasi..hihi

    BalasPadam
  6. Tgk kakak ipar selalu buat, tapi saya tak pernah buat. Boleh try ni, picit lak asam limau fuhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aa banayk resepi yanag saya tengok tu letak asam limau...tapi saya tak suka asam limau jadi saya buat cara cmni...

      Padam
  7. Aikk..? Bukan budu tu yang dalam botol ka. Tak pernah tengok budu versi nie lagi..hehee

    JommSihatDanCantik -> TERLAMPAU KEMARUK MAKANAN UNDANG PELBAGAI MASALAH

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini ikan..tapi panggilan jer budu tu...

      Padam
  8. Sedap ni.picit limau dan letak cili potong. Makan dengan nasi panas...fuhh.. Mak mertua lalu oun x perasan.. Huhu

    mitos-cantik-faktaauta

    BalasPadam
  9. memang sedap makan dengan nasi panas2 nie..

    http://anakummicomel.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. Wahh.. Ni pertama kali Dgr ni.. Macam ikan pekasam ke sis? Sy org kedah ikan pekasam jelah.. Huhu
    Cegah Pelbagai Penyakit Dengan Hanya 1 Botol Penawar

    BalasPadam
  11. Nampak macam sedap, wlaupun simple jer,,,,makan nasi panas-panas berselera..

    BalasPadam
  12. sangat menyelerakan..belum pernah mencuba masakan ini ni :) terliur kak kiah hehehhe

    http://cahayaummurizqi.blogspot.com/2014/11/tip-menjayakan-penyusuan-badan-hingga-2.html

    BalasPadam
  13. Sedapnyaaa. Mana nak dapat kat johor ni. Terliur je la tengok :p

    BalasPadam