Sabtu, 22 November 2014

Garam Epsom



Pernah dengar pasal garam Epsom tak??Tahu tak apa kegunaanya??



Pertama kali saya tengok dan dengar pasal garam Epsom setahun yang lepas. Masa tu sibuk dok follow group kat FB Solid and Semisolid Food For Baby. Ada seorang kawan dalam group ni mandikan anak dia guna garam Epsom ni.


Dua bulan lepas En Suami ada beli katanya nak guna untuk letak dalam bateri kereta (rasanya betul dah..lau tak silap). Tiba-tiba terfikir banyak jugak kegunaan garam Epsom ni rupanya. Jadi saya pun google untuk tau lebih lanjut.


Garam Epsom adalah sebatian mineral semulajadi, terdiri daripada magnesium dan sulfat yang boleh memberi beberapa manfaat jika menggunakannya dengan cara yang betul. Ianya seringkali di kenali sebagai penawar untuk beberapa penyakit.


Kajian telah menunjukkan bahawa magnesium dan sulfat, kedua-dua mineral ini mudah diserap ke dalam kulit. Apabila dilarutkan ke dalam air suam, garam epsom akan meningkatkan tahap magnesium ke dalam badan. 





Magnesium memainkan beberapa peranan:

  1. Termasuk mengawal selia aktiviti2 enzim,

  2. Mengurangkan radang, 

  3. Merehatkan sistem saraf,

  4. Melegakan sakit anggota badan,

 5. Mengurangkan ketegangan otot dan dikatakan juga mampu mencegah pengerasan arteri.


Manakala sulfat pula di katakan membantu meningkatkan nutrien dan menyahkan toksin.


Cara menggunakan garam epsom ialah dengan berendam:

  1. 2 cawan garam epsom + 15 gallon air
  2. 2 atau 3 kali seminggu selama 12 minit


Ianya boleh memberi manfaat kepada kesihatan badan, mewujudkan perasaan ‘relax’,melegakan sakit kepala dan ‘stress’


ATAU


Larutkan 1/2 cawan garam epsom dengan air suam ke dalam bekas sederhana besar dan rendamkan kaki selama 20 minit untuk melegakan keletihan dan sakit kaki. Jangan sekali kali membiarkan garam pada kulit sebaik saja selesai berendam, pastikan membilas badan dengan air biasa.

Untuk Bayi boleh guna sukatan ini.

Ambil setengah sudu makan garam epsom larutkan air suam yg diletakkn dalam besen. Mandikan bayi dalam 10min. Siap, selepas mandi sapu pulak Palestine Extra Virgin Olive Oil (pevoo). Bagi bayi seminggu sekali sudah memadai.
 
Garam ni juga dipercayai boleh mengurangkan gejala pre-eclampsia. 


Banyak juga kebaikan grama Epsom ni. Kepada sesiapa yang ada masalah tersebut boleh la mencuba.


PRE-ECLAMPSIA

 Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
COD area: Ipoh nginkan harga yang lebih murah?? 
Nak jadi Ahli?? 

21 ulasan:

  1. Tak pernah dgar ttg garam serbaguna ni..sebab tak de sape nak uar uarkan.tengs for the info

    UBATI MIGRAIN TANPA UBAT

    BalasPadam
  2. Berendam dalam air garam boleh hilangkan sterss.kena cuba ni..

    Tips bayi selesa guna car seat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena cuba dulu baru tahu kesanya..sya pun belum penah cuba lagi..

      Padam
  3. First time dengar. Thanks for sharing

    BalasPadam
  4. Saya pun belum cuba lagi ..tapi suami kata bagus..

    BalasPadam
  5. Baru kali ini dengar garam ni. Sebelumnya tak pernah dengar. Terima kasih atas perkongsian kali ini dear.

    karnival upin & ipin Picc Putrajaya 2014 Semakin Meriah

    BalasPadam
  6. First time dengar.. Berapa ya harga garam epsom ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lau tak silap hrga Rm20++..bergantung kepada kedai juga kot...

      Padam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. Sy pun ni first time Dgr.. Ini sama mcm garam bukit ke??
    Kalau garam bukit.. Mmg penuh dgn khasiat.. Wktu mandi.. Last skali bills dgn air garam bukit..
    Insyaallah.. diyakini..
    Tips Atasi Kulit Kering

    BalasPadam
  9. Baru tahu jugak kewujudan garam ni...hihi

    BalasPadam
  10. 1st time dgr...tau garam halus buat masak je.heheee...
    tq for info sis

    Karnival Upin & Ipin 2014,PICC Putrajaya

    BalasPadam
  11. serius tak pernah dengar pasal garam ini..tq atas perkongsian ini

    BalasPadam
  12. Info yang menarik sebab akk sendiri pun tak tahu kewujudan garam ni. biasa dengar garam bukit, garam buluh je...

    Segmen Blogwalking Sampai Penat!

    BalasPadam
  13. Tak pernah dengar pulak. Mana mudah nak dapatkan garam ni?

    Idam IPad Air 2

    BalasPadam