Khamis, 1 Mei 2014

RAHSIA KALSIUM

PENYAKIT SENDI/ATRITISArtiritis adalah keradangan pada sendi-sendi. Terdapat pelbagai jenis artritis. Golongan tua dan muda boleh mendapat artritis. Artiritis yang paling lazim ialah artritis reumatoid dan osteoarthritis.

 http://www.jusmate5azahaziz.com/images/kesan-dock.gif

Osteoarthritis
Osteoartritis ialah keadaan di mana terdapat kerosakan pada rawan yag menyelaputi sendi-sendi. Ia biasa berlaku pada usia yang lanjut dan pada mereka-mereka yang selalu menegangkan sendi, contohnya pada mereka-mereka yang bekerja keras dan mereka-meraka yang terlampau gemuk. Sendi-sendi yang selalu terlibat adalah sendi pinggang, lutut dan tulang belakang.

Tanda-tanda dan Gejala-gejala

 • Sakit dan pembengkakkan di bahagian sendi-sendi seperti di pinggang, lutut, tulang belakang, siku dan pada wanita, juga pada sendi-sendi di hujung jari.
 • Terdapat sakit yang jarang2 dan hilang dengan istirehat.Pergerakan yang terhad apabila penyakit semakin melarat disebabkan oleh kehilangan rawan.

Arthritis Reumatoid
Penyakit ini memberi kesan terutamanya pada sendi-sendi di bahagian jari-jemari dan pergelangan tangan. Sendi-sendi lain yang turut terlibat adalah pada bahagian bahu, lutut dan kaki. Perawatan yang awal harus dimulakan untuk mengurangkan kecaccatan.

Tanda-tanda dan Gejala-gejala

 • Pembengkakkan pada satu atau lebih sendi, ia adalah biasanya bersimetri.
 • Kekakuan pada awal pagi.
 • Sakit yang berhijrah dan berulang-ulang pada sendi.
 • Ketidakupayaan untuk menggerakkan sendi secara normal
 • Kemerahan dan rasa panas yang ketara pada sendi.
 • Kelemahan dan kepenatan.
 • Demam bergred rendah.
 • Rasa mencucuk pada bahagian-bahagian hujung badan.
 • Kekakuan otot apabila berada pada satu posisi untuk jangka masa yang lama.


Shaklee ada menawarkan produk yang membantu mengatasi masalah ini..Kaedah 1 : Mengekalkan tulang rawan yang sihat

Advanced Joint Health Tablet memberikan manfaat kepad sendi dalam tiga(3) cara :
 
(i) menyokong keselesaan sendi
(ii) memelihara tisu penyambung yang sihat
(iii) meningkatkan kesan kusyen

Kaedah 2 : Mengurangkan inflamasi


Omega Guard Shaklee adalah omega3 yang  melambatkan degradasi tulang rawan. ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi..jadi ia boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. omeg- juga bertindak sebagai pelincir. ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkankesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja. 
Kaedah 3 : Mengekalkan sel tulang yang sihat

Ostematrix Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi. Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.
FB: https://www.facebook.com/niny.farizaPAGE : https://www.facebook.com/pages/DR-NF-Supplement-Shop/643208245753185?ref=hlsms/whastApp 0132240354