GOUT
Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
Badan kita membuang bahan kumuhan ini
melalui air kencing (urin).
Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
Ia adalah salah satu penyakit yang
paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi.
Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.
Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.
Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum
wanita sebelum putus haid.
TANDA2 GOUT
- Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
- Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
- Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
- Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
- Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
- Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
- Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.
- Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil tophi
- Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk batu karang.
- Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti:
o Kegemukan
o Darah tinggi
o Hiperlipidemia
o Diabetes gout
RAWATAN
Gout adalah suatu penyakit yang
boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.
Rawatan serangan akut Rawatan Jangka Panjang Oleh kerana gout disebabkan oleh
asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor
yang boleh menambahkan paras asid urik.
PEMAKANAN
1. ELAKKAN MAKAN
Organ dalaman seperti hati,
paru-paru, ginjal dan otak .
Ikan bilis, kembung, sardin
Daging cincang Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan
kiub rebusan daging
Makanan bercengkerang seperti
ketam, udang dan kerang
2. KURANGKAN MAKAN
Asparagus, bunga kobis, cendawan
dan bayam
Peanuts, lentil, beans and peas
Poultry
Roti jagung dan bijirin
PENCEGAHAN
- Rehatkan sendi semasa serangan gout.
- Ubat-ubatan anti-radang berkesan untuk mengurangkan sakit dan keradangan sendi. Walaupun ia boleh mendatangkan kesan sampingan seperti sakit perut. Jika digunakan dalam jangka masa yang singkat, kesan sampingan jarang berlaku.
- Ubatan lain seperti colchicine juga boleh diambil. Walaupun ia amat berkesan, ia boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit-birit (Peringatan: Colchicine hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor)
- Steroid (Peringatan: Steroid hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor) o Lazimnya cecair steroid disuntik terus ke sendi yang radang o Pil steroid boleh diambil dalam jangka masa yang pendek jika penghidap tidak boleh mengambil ubat-ubatan yang lain. Walaubagaimanapun, ianya tidak boleh diambil berpanjangan.
- Sentiasa peka terhadap tanda-tanda awal serangan. Jika rawatan dimulakan awal, penyakit ini tidak akan melarat.
- Menjaga berat badan-kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan
- Mengelakkan minuman keras
- Pemakanan- elakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang tinggi
- Sesetengah daging binatang, makanan laut, kekacang mengandungi purin yang tinggi.
- Ubah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal
- Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan gout
- Apabila mengambil Allopurinol, ianya perlu diambil secara berterusan.
- Jangan mengubah atau menghentikan dos Allopurinol semasa serangan gout.
- Minum banyak air
- Gout boleh diwarisi tetapi faktor persekitaran juga memainkan peranan
- Gout adalah penyakit yang boleh dirawat. Pada zaman dahulu, gout merupakan salah satu penyebab kerosakan dan kecacatan sendi. Pada hari ini, dengan rawatan yang baik, ianya boleh dikawal.
Selain dari ubat-ubatan, untuk
mengurangkan asid urik di dalam badan anda untuk kesihatan, cubalah makan
beberapa atau semua jenis makanan berikut yang dikenali dapat membantu dengan
sakit gout dan merendahkan tahap asid uric:
1.PERASA
& REMPAH
Cuka epal cider (Apple Cider Vinegar) berupaya
menghancurkan/melarutkan/membubarkan kristal asid urik dengan menukar ph darah
kepada keadaan yang lebih alkali.
Tambah 1/3 cawan
halia yang telah dikisar dalam tab mandi untuk menggalakkan badan berpeluh dan
membuang asid urik dari sistem badan. Ingat untuk bilas selepas mandi anda
untuk mengeluarkan sebarang sisa dari halia untuk melindungi kulit anda.
2.SAYUR-SAYURAN.
Alfalfa tinggi
dengan mineral dan nutrien lain yang boleh mengurangkan serum asid urik dalam
darah. Daun pasli adalah diuretik yang hebat, ia membantu dalam meningkatkan
jumlah air kencing yang seterusnya menggalakkan penyingkiran asid urik.
3.BIJIRIN
KECIL.
Dr Theodore A.
Baroody mencadangkan dalam bukunya, Alkalinize or Die bahawa
penghidap gout boleh makan bijirin kecil yang beralkali untuk membantu
dalam penyingkiran asid urik. Bijirin itu adalah cous cous, amaranth dan millet.
Cuba dapatkan di kedai-kedai makanan kesihatan, ia boleh disediakan dalam
kaedah yang sama seperti beras dan adalah alternatif yang lazat untuk beras dan
pasta. Boleh juga menggunakan resipi-resipi yang lain.
4.HERBA
Black cohosh
mengawal keasidan darah dan membantu melarutkan asid urik membuat ia lebih
mudah untuk dihapuskan. Bilberry tinggi kandungan flavanoids, sejenis pigmen
larut air yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri
anti-oksida. Teh Buchu (Buchu adalah sejenis tumbuhan dari Western dan Southern
Cape Afrika Selatan) membantu melarutkan dan mengepam keluar kristal asid urik
dari sendi dan buah pinggang serta aliran darah anda. Devil claw adalah ejen
pembersihan semula jadi untuk kekotoran toksik dalam darah. Ambil 400 mg
ekstrak keringnya 3 kali sehari seperti yang diperlukan untuk kesihatan. Biji
saderi (Celery seeds) melegakan gout dengan mengeluarkan asid urik dari badan.
Biji saderi mengandungi kira-kira 20 agen anti-radang yang berbeza. Dos yang
disyorkan adalah 500 mg, 2 kali sehari. Amaran: Wanita hamil dan orang yang
mempunyai penyakit buah pinggang perlu berhati-hati kerana biji saderi adalah
diuretik yang kuat dan boleh memburukkan lagi penyakit buah pinggang.
5.PRODUK
TENUSU
Menurut 1 kajian
analisis kesan susu dari lembu, kerbau atau bison, pada tahap asid urik 6
peserta yang sihat. Selepas minum susu, kandungan asid urik air kencing peserta
meningkat sehingga 38% berbanding dengan jumlah mereka keluarkan selepas minum
air. Untuk manfaat kesihatan yang berpotensi sama, susu rendah lemak boleh juga
digunakan selalu. Produk susu rendah lemak, seperti yogurt, boleh memberi
manfaat kesihatan yang sama. Produk tenusu, seperti susu, yogurt dan keju kotej
(cottage cheese), membekalkan kalsium dan vitamin D untuk tulang yang kuat dan
protein. Menurut laporan yang disiarkan dalam “Pemakanan dan Penyakit reumatik” pada tahun 2008, produk tenusu mempunyai kesan klinikal yang
bermakna dalam mengurangkan asid urik. Oleh kerana susu
dan keju biasa tinggi lemak tepu, selalulah pilih versi rendah lemak.
Produk tenusu, termasuk susu, keju dan yogurt, boleh membantu mengurangkan
paras asid urik dalam badan anda, membawa kepada penurunan risiko untuk gout.
Sebagai cecair, susu/susu rendah lemak boleh membantu badan anda mengepam asid
urik yang berlebihan keluar melalui air kencing. Sasarkan 16-24 oz minum susu
setiap hari. Makan bijirin sarapan pagi anda dengan susu rendah lemak dan minum
susu rendah lemak dan bukannya minuman ringan (minuman ringan adalah salah satu
penyumbang peningkatan asid urik) atau minuman beralkohol untuk manafaat yang
tinggi.
6.KEKACANG
ATAU PROTIN TUMBUHAN
Daging dan makanan
laut mengandungi kandungan purine yang tinggi dan boleh meningkatkan tahap asid
urik anda. Menggantikan protein haiwan dengan sumber berasaskan tumbuhan, di
sisi lain, boleh menurunkan tahap asid urik anda. Kekacang yang kaya dengan
protein termasuklah kacang soya, lentil, kacang hitam, kacang dal, kacang kuda
dan kacang navy, makanan berasaskan soya, seperti tauhu, susu soya dan tempe,
kacang soya, edamame, tauhu bakar atau kukus, smoothie soya, kuah dal, sup
lentil dan salad chilled bean, vegetarian chili, hummus dan lain-lain adalah
sumber tumbuh-tumbuhan yang bernilai untuk menyediakan sejumlah besar keperluan
protein. Beli atau sediakan sup dan makanan lain yang rendah garam untuk
mencegah pengambilan natrium yang berlebihan yang dikaitkan dengan pembentukan
batu karang. Sebagai makanan yang kaya dengan serat, kekacang juga membantu
anda menurunkan berat badan anda, mengurangkan risiko anda untuk gout dan batu
karang. Hadkan pengambilan daging anda tidak lebih daripada 6 oz. sehari jika
anda terdedah kepada batu karang & asid urik yang tinggi. Kekacang adalah
semula jadi rendah lemak, bebas kolesterol, dengan meningkatkan pengambilannya
anda boleh mengurangkan tahap kolesterol anda dan meningkatkan kesihatan
kardiovaskular anda secara keseluruhan.
7.CECAIR
Cecair/bendalir
menggalakkan penghidratan dan membantu badan anda mengeluarkan asid urik
melalui air kencing. Jika anda terdedah kepada batu karang asid urik, minum
sekurang-kurangnya 10 gelas cecair setiap hari, sekurang-kurangnya separuh
daripadanya dalam bentuk air kosong. Air kencing berwarna kuning cair atau
jernih merupakan tanda positif penghidratan. Cecair lain yang boleh membantu
mengurangkan tahap asid urik termasuklah susu atau susu non dairy, sup rendah
garam, teh herba, susu soya, susu beras, gelatin dan buah-buahan &
sayur-sayuran yang kaya dengan air seperti tembikai, buah-buahan sitrus,
tomato, timun, saderi dan buah-buah jenis beri. Elakkan jus kranberi dan jus
limau gedang (grapefruit), yang boleh menyumbang kepada batu asid urik.
8.BIJIRIN
PENUH
Bijirin penuh
mengandungi semua bahagian berkhasiat dari bijirin, lebih banyak serat, protein
dan mikronutrien, termasuk magnesium, berbanding bijirin bertapis. Pengambilan
makanan yang kaya dengan magnesium dan rendah kalsium seperti barli, oat, beras
perang dan /bran/, dalam diet anda untuk mengurangkan risiko batu karang.
Gantikan karbohidrat rendah serat, seperti roti putih, pasta dan pretzels dari
tepung berproses, dengan bijirin penuh, yang lebih mengenyangkan, bagus untuk mengawal
jumlah pengambilan makanan (portion intake) dan penurunan berat badan. Apabila
membeli roti, pasta dan bijirin, teliti pembungkusan produk untuk memastikan
bahawa bijirin penuh disenaraikan sebagai bahan utama. Menurut laporan “Pemakanan
dan Penyakit reumatik”, terdapat kaitan antara obesiti dan
gout; pengurusan berat badan yang sihat boleh membantu tahap asid urik
yang lebih rendah. Bijirin penuh boleh dihadhamkan dengan lebih baik berbanding
bijirin bertapis/berproses dan mempunyai kesan yang rendah pada tahap gula
dalam darah anda dan melambatkan isyarat lapar, ini membantu anda menguruskan
berat badan. Untuk hasil terbaik, gantikan roti putih, pasta, /cereal/ dan
makanan ringan dengan makanan bijirin penuh yang belum diproses keseluruhan seperti
oat, beras perang, beras huma, barli dan /air-popped/ popcorn. Kerana makanan
yang kaya dengan serat juga mengenyangkan dan membantu dalam kawalan berat
badan anda.
9.BIJIRIN
BEBAS YIS
Produk bijirin
yang dicampur yis mengandungi tahap purine yang tinggi. Ia boleh membawa kepada
peningkatan paras asid urik. Bijirin penuh bebas yis seperti beras perang,
beras huma, quinoa, barli dan /air-popped/ popcorn adalah alternatif yang
berkhasiat. Sebagai makanan yang kaya dengan serat, bijirin juga boleh menggalakkan
selera dan kawalan berat badan juga mengurangkan risiko anda untuk mendapat
batu karang dan gout.
10.BUAH-BUAHAN
DAN SAYURAN
Buah-buahan dan
sayur-sayuran kaya dengan antioksidan yang membantu badan anda mempertahankan
dirinya daripada jangkitan dan penyakit, serat dan air. Diet yang kaya dengan
buah-buahan dan sayur-sayuran, malah kacang yang kaya dengan purin, kobis bunga
dan bayam tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko gout meningkat, menurut
Johns Hopkins, Medicine. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan
antioksidan, seperti buah beri, ceri, tomato, bell pepper, tomato dan squash
boleh membantu mengurangkan gejala batu karang. Oleh kerana buah-buahan dan
sayur-sayuran rendah dalam kandungan tenaga, bermakna mereka menyediakan kurang
kalori bagi setiap hidangan berbanding lemak dan kanji, ia juga boleh membantu
memudahkan proses pengurusan berat badan. Mengekalkan berat badan yang sihat
adalah penting untuk mencegah risiko gout dan batu karang. Elakkan
sayur-sayuran dalam tin yang mengandungi sodium tinggi yang boleh menyumbang
kepada batu karang.
Amalkan pemakanan
yang sihat untuk pengawalan kandungan asid urik penting untuk kesihatan anda.
Shaklee ada menawarkan makanan tambahan untuk pesakit ini..
Shaklee ada menawarkan makanan tambahan untuk pesakit ini..
- Omega guard
- Advance jointhealth