Sabtu, 8 November 2014

Kursus Luar Negara

Alhamdulillah tahun ni genap 7 tahun saya bekerja dalam Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Saya masuk jabatan bersama 4 orang kawan. Genap 3 tahun perkhidmatan timbul rasa tak puas hati bila mana semua kawan-kawan yang yang sekali dengan saya dah dapat pergi Kursus Luar Negara (jangan ikut tau ,amalan yang tak baik...  :). tapi saya belum berpeluang.

ALLAH mendengar rintihan hati 2012 saya dapat offer untuk berkursus ke luar negara. Saya telah ditawarkan berkursus ke Bangkok Thailand...Sebelah Malaysia jer pun..tapi takpe saya bersyukur ada jugak peluang. Kursus yang saya pegi tu adalah ditaja penuh oleh FAO (nanti di entri yang lain saya explain apa FAO ni). Saya pergi kursus untuk Penyakit Rabies atau dalam bahasa mudah adalah penyakit anjing gila. Peserta yang terlibat untuk kursus ada dari negara seperti Thailand,Vietnam, Myanmar,Indonesia dan pengajarnya pulak dari Australia.


Gambar ni kat Airport Suvarnabhumi

Tapi masa dapat tahu tarikh pegi sedih lak rasa..sebab kena pegi time bulan PUASA..2 minggu lak tu.. balik pulak sehari sebelum raya...nak tak nak nama dah ada dalam senarai jadi pegi jer la..sebelum pegi sempat lar buat preparation beli baju anak-anak untuk raya sebab tak sempat dah bila balik..beli la ala kadar ikut kesempatan..

Pertama kali ke Luar negara jadi memang tak tau cmne tapi bawak jugak maggi dan sambal ikan bilis sikit sebab risau nak cari kedai makan halal.

Dua minggu disana memamng rasa seksa sebab nak cari makanan halal sangt susah. Jadi setiap hari makan maggi, buah-buahan dan telur rebus..:(

Sempat jugak ker ChatuChak kat Bangkok pada hujung minggu. Chatucahak antara pasar yang sangat besar kat Bangkok sebab kami pegi tak habis pusing semua pun tak larat..lagipun puasa memang tak larat nak pusing2..


Chatuchak Market ( sekali tengok macam kat Kelantan lak) 


Tapi Betul Kata Pepatah Hujan Emas Di Negeri Orang Hujan Batu di Negeri Sendiri...Lebih Baik Di negeri Sendiri (betul ker pepatah saya ni)


Nanti dientri yang lain saya akan cerita Kursus Luar Negara Ke-2
Tunggguuuu...




16 ulasan:

  1. Tetiba tingin nak ke situ. Macam syok jerr macam best jerr..

    CANTIK LUAR & DALAM BEB



    BalasPadam
  2. Amboi seronoknya dia..Bekerja sambil berjalan kan..Fully sponsor pulak tu..Siapa tak mahu kan..hehe.

    Tiada lagi migrain selepas amalkan 4 biji 'si putih' setiap hari

    BalasPadam
  3. Bestnya berkursus sambil j jalan2 tengok tempat orang

    BalasPadam
  4. Syoknya...

    http://peminatvitamin.blogspot.com/2014/11/kenapa-mesti-energizing-soy-protein.html?m=0

    BalasPadam
  5. Wow...best nyer.inshaAllah jika diberi pluang nk jgak ke sane.

    BalasPadam
  6. Best yer...bleh menyelam sambil minum air..hihhi
    jom baca: Cara Merawat Fibroid dan Cyst

    BalasPadam
  7. sekurangnya dapat rasa puasa di negara orang, rasa pengalaman berharga tu..

    BalasPadam
  8. Wow ....Best yer dapat melihat negara orang, dapat pengalaman berada di tempat orang.

    BalasPadam
  9. Bestnye dapat tengok negara orang. Kak Tun ni paling jauh pun pergi ke Sabah Je... hihihi

    Syampu Untuk Rambut Gugur... Cegah Sebelum Parah!!

    BalasPadam
  10. Wah..jalan2 cuci mata sambil bekerja...sgt best!!! Nnt kita jenjalan sesama under shaklee plak...hihi

    BalasPadam

  11. Assalam all...bestnya dapat jenjalan negara orang kan..
    Jom singgah blog saya...newbie dalam berbloging hehehe..saya dah follow awk ye..Thanx... http://globalazcollection.blogspot.my/ Thanx for ur support dearies...

    BalasPadam