Khamis, 4 Disember 2014

Cara Pilih Buah Avocado

Sejujurnya saya tak kenal sangat buah Avocado ni. Tahu sikit-sikit jer dimana buah ni bagus untuk kesihatan. Bila tahu sesuai untuk diberi makan untuk bayi jadi saya pun belajar la serba sedikit pasal buah AVocado ni. Masa awal-awal dulu memang tak tahu nak beli buah ni sebab tak tahu rupa sebenar bila masak. Tapi lepas dah google tahu la cara pilih dengan betul. 

Avocado atau nama saintifiknya Persea Americana sebenarnya adalah tanaman yang berasal dari Mexico.Buah yang berbentuk lonjong berwarna hijau ini walaupun mempunyai kulit yang kelihatan agak kasar menggurutu sebenarnya mengandungi khasiat pemakanan yang hebat. Kulitnya pada waktu muda keras namun akan beransur lembut apabila masak. Ia mempunyai rasa yang lemak dengan isinya yang halus. Ia bukan sahaja sedap untuk dimakan begitu sahaja malah boleh dipelbagaikan cara masaknya.  

Jom tengok cara pilih..


Jadi kena pilih yang JUST RIGHT..jangan salah pilih yer sebab Avocado ni mahal, harganya RM5.00 sebiji (bergantung kepada kedai juga).Tapi kalau Avocado yang dibeli belum masak elok boleh biarkan diluar peti ais dan esoknya Insya Allah boleh makan. 



Ok itu jer yang saya nak kongsi. Selamat Memilih.




Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
COD area: Ipoh 
Inginkan harga yang lebih murah?? 
Nak jadi Ahli?? 

20 ulasan:

  1. xpernah makan dan jarang jumpa... sedap ke.?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap...cuba lar..mmg jarang jumpa..tapi lau kat jisco dan giant biasnya ada..

      Padam
  2. Sedap.Zoe dan anak-anak suka.kadang buat salad,kalau makan gitu je zoe kadang perah jus lemon setis dua bagi mengekalkan warna nya dan bagi sedap lagi

    BalasPadam
  3. Rindunya buah avocado nie..sedap sangat3..

    JommSihatDanCantik -> SERLAHKAN KEJELITAAN SEBENAR KULIT ANDA

    BalasPadam
  4. Kecik tapi manfaatnya sangat bagus. Vivix pilihan terbaik saya!

    BalasPadam
  5. Sedap tau buah ni..kat cameron banyak sepupu saya selalu hanta..campur dengan susu kalai nak makan jadi lemak berkrim..bagus untuk trunkan bacaan darah tinggi

    Punca Gadis Cantik Ini Ditoreh

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo bestnya..murah kot kat sana kan..

      Padam
  6. Sedappp sangat buat air avocado ni. :) First time rasa di bandung. Sangat popular. Balik sini apa lagi.. buat sendiri je :)

    BalasPadam
  7. Sedap yer dapat minum jus avokado..

    BalasPadam
  8. Owh, ada cara nak pilih rupanya. thanks dear sudi kongsi tips ni

    BalasPadam