Isnin, 27 April 2015

6 Tips Penjagaan Kesihatan Menurut Islam

Setiap kita ada mengamalkan tips kesihatan sendiri. Harini saya nak kongsikan informasi yang saya dapat hasil dari pembacaan, iaitu tips kesihatan menurut islam.


1.Mengamal minum secawan air teh “0” setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Insya Allah jika anda yang mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan.


2.Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurang nya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak berkumpul. Kita boleh saksikan orang yang mengamalkan mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk. 3.Rasulullah SAWmengamalkan minum segelas air sejuk setiap hari. Mujarabnya,Insya Allh jauh dari penyakit. 4.Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa).Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.0 Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan. 5.Elakkan makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Seperti makan ikan bersama susu. Dikuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidak balas biokimia yang terhasil dan boleh merosakkan usus kita. 
 


6.Nabi muhammad S.A.W juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzim banyak terkandung di celah jari,iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur (enzim sejenis percerna makanan, tanpanya makanan tidak dapat dihadam).
 

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
Page: DR NF Supplement Shop 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
 COD area: Ipoh