Sabtu, 20 Disember 2014

Cara Merawat Ulser Mulut

Punca terjadinya ulser mulut:



  • Kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit( biasa juga berlaku pada saya), terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya.
  • Daya menahan sakit yang lemah.
  • Kekurangan zat dalam makanan yang diambil.
  • Tekanan perasaan (stress)- yang ni selalu saya dengar terutama kat tempat kerja.
  • Alahan kepada makanan seperti nanas dan sebagainya.
  • Penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman.
  • Pengambilan ubat (steroid boleh menyebabkan daya tahan sakit menurun, anti-histamine seperti ubat selsema yang menyebabkan mulut menjadi kering).


Cara untuk merawat ulser mulut:

  • Elakkan dari makan makanan yang terlalu banyak rempah.
  • Kurangkan air berasid.
  • Gunakan antiseptik untuk berkumur.
  • Letak gel untuk ulser di tempat yang kena.
  • Letak sedikit ais di tempat yang kena untuk melegakan sakit.
  • Minum air masak dengan banyak.
  • Elakkan daripada tekanan perasaan dengan mengambil vitamin B kompleks dan / atau Arcalion.
  • Ambil mineral zink dan zat besi.
  • Tambah pengambilan asid folik dan vitamin B 12.
  • Vitamin A dan D penting untuk kesihatan lapisan mulut.
  • Untuk meningkatkan sistem imune (daya tahan sakit), ambil lebih vitamin C, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.
  • Pengambilan probiotik seprti acidophilus (terdapat dalam bentuk kapsul, atau ambil yogurt) mungkin boleh membantu.

Bulan ini Shaklee ada promosi untuk Vitamin C..apa lagi, jom beli sebelum habis tempoh promosi.














Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
Dr Niny Fariza Junoh 
 Shaklee ID 1098254 
 Email : niny_fariza@yahoo.ca 
 Facebook: Niny Fariza 
Page: DR NF Supplement Shop
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
 COD area: Ipoh 
Inginkan harga yang lebih murah?? 
Nak jadi Ahli?? 
Cara Jadi Ahli Shaklee

12 ulasan:

  1. Jom dapatkan vitamin C Shaklee yang semulajadi dengan harga promosi Disember ini. Memang best sangat!
    Meraikan Anak Autisme

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada beberapa hari lagi promosi sebelum ianya habis...masuk tahun baru promosi lain pula..

      Padam
  2. Promosi akhir tahun memang gempak dari shaklee...jom pakat order banyak2 sementara stok masih ada...

    kebaikkan bawang putih pada kesihatan kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. promosi bulan ni memang best 3 dalam satu...

      Padam
  3. Kalo kena ulser,sy slalu tenyeh atau makan cili kicap..mmg pedih tp cepat baik dan surut ulser. Kalau x tahan sakit,kena cegah dengan vitamin c shaklee.mmg berbaloi

    BalasPadam
  4. Ingat lagi dulu bila kena ulser mesti makan buah limau banyak2. Biar cepat lega. Cuma sekarang nie dah lama xkena ulser..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab dah amalkan vitamin C la tu...

      Padam
  5. ada yg share tips letak garam direct pada ulser, mmg pedih, tapi mmg berkesan, esoknya terus kering dan kurang bengkak

    BalasPadam
    Balasan
    1. pernah cuba jugak dulu2..tapi pedih yang amat..sampai berair mata..

      Padam
  6. Vitamin C memang sesuai diambil setiap hari untuk cegah sariawan dan ulser. Anda boleh dapatkan Vitamin C dari Shaklee Vita C Plus....memang terbaik.

    Sekurang kurangnya 400 mcg Asid Folik Yang Diperlukan Untuk Ibu Hamil

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tambah lagi nila..bulan ni promosi beli 6 percuma 1 dna beli diskaun 5 %..jadi memnag berbaloi2 la..

      Padam