Rabu, 17 Disember 2014

Skema Warna Untuk Deco Rumah



Tips Deko - Skema Warna

Sesiapa yang ada rumah sendiri mesti ada keinginan untuk deko rumah. Asas dalam deko rumah adalah cat. Kadang-kadang kita terfikir apa warna cat yang sesuai dengan rumah yang nampak cantik. Harini saya nak kongsikan tips deko tentang skema warna.


Skema Warna atau color scheme merupakan antara elemen utama untuk menghasilkan deko dan membentuk karektor rumah yang menarik.

1. Monochromatic color scheme
Skema ini berdasarkan SATU warna. Pilih satu warna kesukaan anda, contohnya purple. Kemudian pilih tiga atau empat shade lagi berdasarkan warna purple: dark purple, medium purple, light purple. Kemudian aplikasikan warna ini ke dalam rekaan interior anda. Contohnya: dark purple pada feature wall, light purple pada wal2 lain. Medium purple pada fabrik sofa, table lamp dan sebagainya. Tambahkan sedikit objek hitam atau putih untuk neutralizekan skema warna.




2. Multi color scheme 
Skema ini pula menggabungkan beberapa warna untuk membentuk skema warna. Anda boleh mengambil inspirasi warna2 dari objek sekeliling. Pilih warna2 tersebut dan jadikan skema warna pilihan. Aplikasikan ke dalam rekaan interior anda.







Sumber  Koleksi Tips Deko: http://smarturl.it/DRKSKnahar

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
COD area: Ipoh 
Inginkan harga yang lebih murah?? 
Nak jadi Ahli?? 

15 ulasan:

  1. I Like Purple..hehe. Apapun, nak bg nampak tenang, sejuk mata memandang, hijau memang best! Kene pandai main colour ni..

    3 Step Mudah Resepi Air Asam

    BalasPadam
    Balasan
    1. say pun suka hijau tapi belum try lagi...

      Padam
  2. Suka hijau. Memang sejuk dan mendamaikan...

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. kena fikir betul2 seblum buat keputusan..

      Padam
  4. Suka warna-warna terang dan ceria. Mono scheme suka, multicolor pun suka. Yang bestnya rumah ila ada macam2 warna. Kuning dan merah untuk ruang tamu, hijau utk bilik pertama, biru untuk bilik kedua, purple untuk bilik ketiga, pink untuk bilik ke empat dan biru untuk dapur.
    6 Kebaikan ESP Yang Buat Hati Tertawan

    BalasPadam
    Balasan
    1. bestnya banyak warna..saya malas lagi nak menegcat dok planning jer menmanjang..

      Padam
  5. Balasan
    1. kakak saya pun peminat purple yang fantik gak ler..

      Padam
  6. dulu suka warna terang, pastu sekarang mood byk nak warna hijau..

    BalasPadam
  7. Kalau dalam rumah lebih suka cream.. rumah nampak lebih luas dan senang nak matching dengan langsir dan apa2 deco sekali pun ;)

    BalasPadam
  8. tq for the tips..sedang merancang-rancang untuk design dalam rumah baru nanti

    Satu Tips Istimewa Kelihatan Awet Muda

    BalasPadam