Isnin, 22 Disember 2014

Resepi Asam Pedas

Minggu lepas En suami ada bawa balik bunga kantan. Katanya penternak yang bagi sebab pergi buat Artifial Insemination dekat lembu penternak tu. Malam terus buat Maggi Kari Bunga Kantan. Ada lebihan bunga kantan En suami minta buatkan Asam Pedas. 

Jadi saya bercadang nak buat Asam Pedas Ikan Jenahak. Tak tahu ada tak orang lain pernah pakai ikan ni?

Saya tak pernah masak Asam Pedas jadi cari la resepi kat Google. Saya ikut resepi dari Azie Kitchen:-



Bahan-bahan
1 ekor ikan patin saiz sederhana (saya pakai jenahak)

2 bunga kantan (sebab kecik) - belah2

1 ikat daun kesum (saya tak letak sebab take stok)

1 sb pes asam jawa adabi - guna air asam jawa

Garam dan serbuk perasa

Kacang bendi secukupnya (saya tak letak)

Bahan kisar:

6 ulas bawang putih

2 biji bawang besar - saiz sederhana

1 inci halia

1 senduk cili giling - saya guna 20 biji cili kering

1 ibu jari belacan (saya tak guna)
 

Saya menggunakan apa-apa stok yang ada dekat rumah.
 
Cara cara:

Kisar bawang bawang, halia dan belacan. Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling.  Masak sehingga cili benar benar masak. Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.

Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.

Renih atas dapur dan masuk daun kesum, kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.



Ini rupa Asam Pedas pertama saya..

 Sedap atau tak saya pun tak tahu..janji En Suami makan terus balik dari Amali kat USM Pulau Pinang..(^___^)

 Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
 Email : niny_fariza@yahoo.ca 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
COD area: Ipoh 
Inginkan harga yang lebih murah??
Nak jadi Ahli?? 

12 ulasan:

  1. Asam pedas memang salah satu my feveret. Bertambah best kalau asam pedas keladi. Fuhh, terliurnya..

    JommSihatDanCantik -> TERGAMAM PABILA MUTIARA PUTIH BERKURANGAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. keladi sya suka tapi tak suka asam pedas..lau dah takd elauk lain baru ambik ..

      Padam
  2. My feveret...sedapnye...hihi

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. pada seape ynag gemar mesti bestkan asam pedas ni...

      Padam
  4. Apa2 resipi dari azie kitchen mmg best..itu salah satu blog yg sy slalu jenguk kalo nakkan idea memasak

    BalasPadam
    Balasan
    1. resepi dari situ agak senag nak ikut..saya pun suka..

      Padam
  5. Ila pun suka cuba resepi dari Azie Kitchen terutamanya resepi kek. Memang simple tapi sedap.
    Permainan Kanak-Kanak Zaman Dahulu Yang Menyeronokkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. kek saya belum pernah try lagi..lagipun taks uka maska kek sebenarnya..

      Padam
  6. Favorite.. Slurpp kalau mkn memang tak noleh dah

    BalasPadam