Jumaat, 24 April 2015

Pemakanan Aiskrim semasa hamilMmmmm..yummmy...
Macam best tengok aiskrim. Ais krim memang enak dinikmati terutama ketika dalam keadaan cuaca panas. Ia adalah merupakan makanan kegemaran kebanyakan kanak-kanak kecil. Walaubagimanapun dalam kalangan ibu hamil yang mempunyai selera tinggi terhadap ais krim.


Seperti semua sedia maklum ibu hamil memang sukar dijangkakan. Berbeza anak berbeza juga sekera ibu hamil. Jika semasa tidak hamil mereka memang tidak hairan dengan ais krim tetapi sepanjang hamil, asyik teringin untuk makan ais krim sahaja. 

Persoalanya bolehkah wanita hamil makan ais krim? Tiada sebarang kesan burukkah kepada tabiat pemakanannya? Bukankah ais krim adalah salah satu makanan yang tidak sihat dan boleh menyebabkan kegemukan.


Mitos tentang ibu hamil yang makan ais krim boleh menyebabkan saiz badan bayi dalam kandungan menjadi terlalu besar masih dipercayai oleh sesetengah ibu yang berbadan dua. Akibatnya, walaupun keinginan menikmati ais krim terlalu tinggi, ibu terpaksa menelan air liur dan melupakannya kerana bimbang kesan buruk yang boleh diperoleh oleh bayi dalam kandungan.


Hakikatnya ais krim adalah makanan yang selamat dinikmati oleh ibu hamil. Ini kerana ia diperbuat daripada bahan asas yang mengandungi susu, lemak dan kalsium iaitu nutrisi penting yang diperlukan oleh ibu sepanjang kehamilan.


Semasa hamil, ibu memerlukan kalsium untuk pembentukan tulang janin yang dikandung dan menguatkan tulang ibu sepanjang kehamilan. Ini kerana semasa hami, ibu akan mengalami perubahan hormon dimana keperluan kalsium meningkat daripada biasa. (keperluan kalsium semasa hamil) Jadi, ais krim merupakan salah satu sumber kalsium yang baik untuk dinikmati oleh ibu hamil.


Bagaimanapun pemilihan aiskrim mestilah yang betul. Aiskrim yang baik adalah aiskrim yang mengandungi susu, lemak dan protein. Ibu hamil disarankan mengambil sebanyak dua hingga tiga cawan ais krim seminggu. Ini kerana komposisi 100 gram aiskrim mengandungi sebanyak 207 kalori, 4 gram protein dan 12.5 gram lemak. Jika ibu hamil makan aiskrim dalam kuantiti yang betul maka masalah kegemukan tidak akan berlaku sepanjang kehamilan hanya kerana makan aiskrim.


Mungkin bagi ibu hamil yang mengalami berat badan berkurangan menjelang kelahiran, boleh makan aiskrim dengan lebih kerap dengan tujuan menaikkan berat badan bayi. Tetapi perlulah diingat, aiskrim bukan makanan utama bagi ibu hamil, sebaliknya ia hanya kudapan yang boleh digabungkan dengan makanan lain seperti yogurt, buah-buahan segar, roti atau biskut.


Aiskrim juga boleh menjadi makanan penyelamat bagi ibu hamil yang mengalami masalah alahan seperti loya dan mual di awal kehamilan cuma pastikan bahan asasnya adalah berkhasiat dan tidak mengambil dalam kuantiti berlebihan. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor mengenai pengambilan aiskrim sebagai makanan sampingan utama sepanjang mengandung.

Jadi kepada sesiapa yang sangat suka makan aiskrim semasa hamil boleh meneruskanya, tetapi perlu diingat pilih yang sesuai untuk ibu hamil.  
 SET HAMILUntuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
Page: DR NF Supplement Shop 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
COD area: Ipoh