Jumaat, 21 November 2014

Menopause



Mesti anda dah biasa dengar menopause atau putus haid. Menopaus biasanya berlaku pada wanita yang sudah berusia. Namun begitu ianya juga boleh berlaku pada usia yang lebih muda iaitu kurang dari 50an. Jom baca lebih lanjut tentang menopaus.


Apa itu menopause?
* Tiada lagi mengalami kedatangan haid
* Tidak boleh lagi mendapatkan zuriat
* Haid mungkin berhenti secara tiba-tiba, beransur-ansur atau tidak tetap

Bila menopause berlaku?
Menopause biasanya berlaku dikalangan wanita yang berumur 45 hingga 55 tahun  dan purata pada umur 50 tahun.

Persoalanya, bolehkah menopause berlaku sebelum usia 40 tahun?
Ya.
Ia boleh berlaku sebelum berusia 40 tahun, dikenali sebagai menopause awal, ini bermakna ovari tidak lagi berfungsi. Bilangannya sekitar 1% dari jumlah wanita menopause yang mungkin disebabkan oleh :

* Pembedahan, contohnya mengeluarkan barah ovari
* Penyakit-penyakit darah (autoimune) contoh Systemic lupus Erythromatosus, rheumatoid arthritis, Hypothyroidism atau Crohn's disease
* Penyakit keturunan contoh, Familial ovarian failure dan galactosaemia
* Jangkitan viral
* Kebanyakan sebab-sebab masih belum diketahui.



GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause. Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita-wanita ini?

1- Antara fungsi utama GLA Complex ialah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. Semasa menopos, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopause.

2- Bagi wanita yang mengalami menopause awal (pre-menopause) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.

3- Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.

4- Wanita menopause yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.

5- Pertambahan berat wanita menopause juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.

Jadi, GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopause.


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=85c19375f0c12c6793bf66b4e2666dc4

 NINY FARIZA JUNOH
CONTACT/SMS/WHATSAPP/TELEGRAM:

17 ulasan:

  1. Gla complex memang sesuai untuk kesuburan dan dalaman wanita. Jangan lupa untuk ambik gla setiap hari untuk anda yang alami masalah senggugut dan yang nak kan cahaya mata. Memang terbaik...

    Phat Phet Teman Sejati Nasi Putih Panas

    BalasPadam
  2. Gla mampu menormalkan hormon wanita.melambatkan penuaan, untuk kulit cantik.

    elak makan racun tanpa sedar

    BalasPadam
  3. Saya suka fungsi GLA untuk menstabilkan hormon wanita. Kdg kita terlalu bz sampai abaikan kesihatan dalam. Ambil GLA dpt membantu wanita dlm masalah dalaman.

    Tips & Info >>> 10 Panduan Mudahkan Kelahiran. Bakal Ibu Wajib Baca!

    BalasPadam
  4. tak pernah lagi cuba GLA...tapi ada juga hasrat ambil GLA untuk kecantikan kulit

    pilihan bijak untuk si manja

    BalasPadam
  5. Gla Mmg baik utk stabilkan hormon wanita.. Juga baik utk kawal sakit Senggugut.. Mmg berkesan.. Blm sampai sbotol dah Nampak kesannya..
    SEGMEN BLOGWALKING BOLEH TINGKATKAN TRAFIK BLOG

    BalasPadam
  6. Semua wanita perlu cuba gla. Untuk hormon, senggugut dan kecantikan.sapa tak cuba rugi tau.

    BalasPadam
  7. Gla memang terbaik...membantu menyelesaikan masalah dalaman wanita, gla bukan saja untuk wanita malah orang lelaki pun boleh ambil gla ni untuk kesihatan.

    merawat keputihan dengan supplement shaklee

    BalasPadam
  8. Gla complex ni sememangnya bestfriend wanita, lebih baik drpd evening primrose oil

    BalasPadam
  9. Bagus GLA ni khususnya pada wanita. Selain boleh melambatkan menopause ia juga bertindak mengawal hormon, mengawal bacaan gula dan sebagainya.

    BalasPadam
  10. Dah nama pun wanita kan. Kita memang tak boleh lari dari menopause ni. Jadi apa yang kita boleh buat adalah dengan mengambil supplement untuk membantu apa yang patut.

    JommSihatDanCantik -> NAK CANTIK JANGAN SAMPAI TERGADAI

    BalasPadam
  11. tpi masa pergi kelas selesa lps...yg muda2 pun blh menopause...jaga2...

    Punca Wanita Sukar Hamil & Kenapa Gagal Hamil

    BalasPadam
  12. women's bestfriend! tapi lelaki pun boleh kena andropos...

    MASALAH KULIT GATAL TIADA LAGI

    BalasPadam
  13. Bila sebut pasal menopaus teringat tayangan drama di tv. Ingatkan beli baju untuk cucu rupanya untuk anak sendiri!!

    Adik Manis 40an

    BalasPadam
  14. Masalah PMS dan Senggugut ila hilang lepas amalkan GLA. Suka sangat.
    Ada Masalah Resdung? Atasinya Dengan Set Resdung Shaklee

    BalasPadam
  15. Pernah terbaca GLA juga sesuai untuk orang yang nak cantik ye...nak cuba laa

    CARA MENGHILANGKAN BAU BADAN

    BalasPadam