Jumaat, 8 Mei 2015

Risiko Hamil Pada Usia 35 ketas

Ramai dikalangan wanita berkerjaya lambat berkahwin, ini menyebabkan pada usia yang sudah meningkat naik masih ramai wanita yang hamil demi mendapatkan atau menambah zuriat. Terdapat berbagai risiko yang perlu dihadapi oleh wanita jika mengandung diusia yang sudah meningkat. Namun begitu risiko-risiko tersebut bergantung kepada individu. Terdapat juga individu yang tidak mendapat masalah langsung semasa proses kehamilan.

Antara risiko-risiko yang akan dihadapi apabila usia melebihi 35 tahun keatas adalah:-
  • Masalah ketidaksuburan
  • Tekanan darah tinggi semasa mengandung (praeklampsia)
  • Keguguran
  • Diabetes
  • Kelahiran pra-matang
  • Kelahiran secara pembedahan cesarean
  • Kelahiran Mati
  • Masalah dengan plasenta, seperti plasenta previa 
  • Masalah bayi dengan gangguan genetik seperti sindrom Down

Bagi yang merancang untuk mendapatkan zuriat boleh cuba cara ini:-
Sebelum hamil anda perlu:
1. Berjumpa dengan doktor
Doktor boleh mengkaji sejarah kesihatan anda, risiko dan ubat-ubatan dan mencadangkan cara-cara untuk mengoptimumkan peluang untuk kehamilan yang sihat. Ini juga memberi peluang untuk anda membincangkan sebarang kebimbangan yang ada tentang konsep atau kehamilan. Pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat-ubatan atau makanan tambahan yang diambil. Bertanyakan teknik senaman yang selamat untuk anda. Ikut nasihat doktor mengenai senaman, dan makan makanan yang sihat. Mula mengambil vitamin prenatal jika doktor cadangkan. Jangan merokok dan membataskan pengambilan alkohol dan kafein. Segala nasihat yang diberikan oleh Doktor yang membuat rawatan perlulah diikuti agar berhasil dengan izin ALLAH.

2. Tahu tanda-tanda kesuburan:
Ketahui bagaimana untuk memeriksa suhu badan anda dan semak mukus serviks anda supaya tahu masa yang terbaik untuk melakukan hubungan seks untuk hamil.
Semak dengan doktor anda jika anda tidak mendapat mengandung selepas mencuba selama enam bulan. Kebiasaanya ia mengambil masa satu hingga dua tahun untuk wanita lebih 35 tahun mengandung. Namun begitu, jika anda sedang berusaha untuk hamil lebih daripada enam bulan, ia adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor anda. Ujian kesuburan boleh membantu mengenal pasti masalah yang boleh menghalang kehamilan, termasuk beberapa masalah yang boleh diselesaikan dengan mudah.

Semasa kehamilan:
Dapatkan pemeriksaan prenatal seperti biasa. Lawatan pranatal akan memantau kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan seperti mengesan tekanan darah tinggi di peringkat awal.Mengetahui ujian genetik. Doktor boleh menasihatkan anda untuk mengambil ujian berkaitan genetik seperti Sindrom Down dan lain-lain gangguan genetik.Amalkan cara pemakanan yang sihat dan ubah diet anda. Keperluan pemakanan anda adalah lebih tinggi semasa mengandung, jadi pastikan anda mengambil vitamin prenatal harian yang mengandungi asid folik.

Saya juga dalam proses untuk hamil lagi saya amalkan pengambilan Suplemen GLA, B Complex dan ESP. Setelah berusaha, tawakkal hanya pada ALLAH agar semua yang dirancang berjalan seperti yang diingini.

Set Kesuburan Wanita
Set Semarak Cinta
Set Kesuburan Lelaki


Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan membeli produk Shaklee hubungi: 
 Dr Niny Fariza Junoh 
Shaklee ID 1098254 
Email : niny_fariza@yahoo.ca 
 Facebook: Niny Fariza 
Page: DR NF Supplement Shop 
SMS/What'sapp/Telegram : 013-2240354 
 COD area: Ipoh