Jumaat, 27 Jun 2014

Kolesterol

Assalamualaikum....tak lama dah kita nak jumpa bulan Ramadhan Al-Mubarak...sesungguhnya banyak cabaran yang perlu dilalui semasa tempoh tersebut...pada bulan ini kesihatan perlu dijaga dengan baik...supaya ibadah puasa berjalan lancar....

Beberapa hari yang lepas terjumpa artikel yang ditulis oleh seornag doktor dari indonesia tentang kolesterol...saya kongsi dengan anda disini, jom tambah ILMU..

MENGENAL KOLESTEROL
Tingginya kadar kolesterol jahat (LDL) berkaitrapat dengan meningkatnya kejadian aterosklerosis (penyempitan pembuluh darah). Kedaan ini merupakan faktor utama berlakunya penyakit jantung dan stroke. Kedua penyakit tersebut hingga saat ini masih menjadi pembunuh utama di negara maju dan berkembang.
Kadar kolesterol dalam tubuh dapat dipengaruhi oleh penyerapan kolesterol dari makanan sebesar 15 % dan pembentukan kolesterol dari dalam tubuh sebesar 85%. Kolesterol terbagi menjadi kolesterol baik dan kolesterol jahat. 

Kolesterol jahat memiliki kadar lipoprotein yang rendah (LDL). Senyawa tersebut merupakan bagian terbesar pembawa kolesterol di dalam darah. Sedangkan kolesterol baik (HDL) , bila kadarnya tinggi dalam darah dapat mengurangi terjadinya aterosklerosis.

MENGENAL FITOSTEROL
Fitosterol merupakan jenis lemak yang berasal dari sumber makanan yang mempunyai struktur dan fungsi yang mirip kolesterol dalam tubuh manusia. Fitosterol juga dikenal sebagai sterol tumbuhan iaitu kelompok steroid alkohol, fitokimia yang ada secara alami di dalam tumbuhan dan tiada dalam mamalia.

Meskipun sama-sama dari golongan lemak, fitosterol memilki fungsi yang berbeza dengan kolesterol. Kolesterol merupakan jenis sterol yang berasal dari haiwan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol plasma darah, khususnya bagi penghidap hiperkolesterolemia. Sedangkan fitosterol pula sebaliknya kerana ianya dapat menurunkan kadar kolesterol darah.


FITOSTREROL MENURUNKAN KOLESTEROL
Fitosterol memiliki kemampuan untuk berkompetisi dengan kolesterol dalam penyerapannya di dalam usus. Kadar fitosterol yang tinggi dalam usus halus, terbukti berperan untuk menghambat penyerapan kolesterol melalui mekanisme kompetitif. Artinya jika terdapat fitosterol maka tubuh cenderung menyerap fitosterol daripada kolesterol. Akibatnya kolesterol tidak diserap melainkan langsung dibuang oleh tubuh, sehingga tidak masuk ke dalam tubuh. Kompetisi ini mengakibatkan berkurangnya jumlah kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh.
Mekanismenya adalah melalui fitosterol dalam bentuk micelle akan bergabung dengan komplek asam lemak bebas, monogliserida dan garam empedu yang akan diserap oleh mukosa sel usus halus. Fitosterol dapat mengurangi kolesterol pada manusia hingga 50 %. Studi efek fitosterol pada hewan dan manusia menunjukkan bahwa fitosterol dapat menurunkan kadar kolesterol total dan LDL. Konsumsi fitosterol 2 gram perhari dapat menurunkan kadar LDL kolesterol dan mengurangi risiko penyakit jantung.

MANFAAT FITOSTEROL
Selain menghambat penyerapan kolesterol, fitosterol juga bermanfaat sebagai anti pembentukan plak dalam pembuluh darah, anti radang, anti jamur, anti oksidan dan anti kanker.

PRODUK YANG MENGANDUNG FITOSTEROL :
Di Indonesia, produk-produk yang mengandung fitosterol antara lain adalah produk-produk yang berasal dari tumbuhan seperti margarin (bedakan dengan mentega), produk makanan yang mengandung kacang, suplemen makanan, sereal, sejumlah produk susu tersuplementasi, minyak nabati (seperti minyak sawit, minyak kedelai, minyak zaitun, minyak bunga matahari) serta tempe.


Shaklee turut menawarkan Phytosol-ST dimana ianya mengandungi Fitosterol yang membantu mengurangkan kadar kolesterol..Kolesterol tinggi boleh mendorong kepada masalah jantung,strok,darah tinggi dan lain2 lagi...jom mencegah semua itu sebelum terlambat...