Energy Soy Protein (ESP)
Shaklee
- Membekalkan tenaga
- Menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku dan otot
- Penting untuk kanak-kanak, ibu menyusukan anak dan mereka yang sedang pulih dari sakit
Perbezaan Shaklee :
Shaklee merupakan
syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan
kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang
pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Di mana, kini banyak
ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui
protein soya adalah faktor utama
dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
Energizing Soy Protein ( ESP ) ini
diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif
dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang
tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya
mengandungi non-GMO( non-Genetically Modified Organism) yang
mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g
(satu tin ESP Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) dihasilkan
daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh
bertahan lama.
ESP Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) dari
Shaklee ini merupakan
satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting
yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5
sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda.
Manakala, kandungan Indeks Glisemik (G.I.) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia
sesuai juga diambil oleh pengidap kencing manis. Satu hidangan Shaklee ini
bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu,
rendah lemak, tiada kolestrol ,
tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat
berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah
dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggal manakala
karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan
sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula
dalam darah yang rendah amat penting dalam pengurangan berat badan dan
penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Sesetengah protein soya
diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan
isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan
bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. ESP Shaklee / Energizing
Soy Protein ( ESP ) dicuci
dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal
demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
Manfaat Utama:
Awet Muda
Asid Amino penting
untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain.
Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
Baik untuk Hormon
kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan
isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan
paras kolestrol , mencegah
risiko osteoporosis dan sakit jantung.
Baik Untuk Prostat
Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti
keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan
radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel
kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan
pembesaran prostat.
Kulit Remaja
Merangsang
pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan,
mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan
mengurangkan kesan parut.
Pembekal Tenaga
Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun,
maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, imsomnia dan tekanan.
Membaiki Pigmentasi
Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur,
membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
Membaiki Memori
meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan
rangsangan.
Kepentingan Protein
Protein adalah
bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta
komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi.
Maka, setiap organ kita memerlukan protein .
Kekurangan protein menyebabkan
kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang
tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut
pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan
akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh
membawa kepada kematian.
Apa itu Asid Amino?
Protein terdiri
lebih daripada 20 jenis asid amino yang
setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang
berbeza mengikut kepada keperluan protein dan
enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia. Terdapat asid amino tertentu
yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai
asid-amino tak perlu.
Manakala asid amino yang
tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan
dikenali sebagai asid-amino perlu.Shaklee
menyediakan kesemua
asid-amino perlu tersebut.
Shaklee menggunakan peroses
pensijilan tersendiri yang dikenali /Identity Preserved Program (IPP)./ Ia
memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada
benih sehingga kepada pengeluarannya.